Как хора научиха, че земите им вече са на Гинка

...
 
Как хора научиха, че земите им вече са на Гинка
Коментари Харесай

Имате имот, но се оказва, че не е ваш! Как хора научиха, че земите им вече са на Гинка Върбакова?

 

Как хора научиха, че земите им към този момент са на Гинка Върбакова? Имате парцел и му плащате налозите. Една заран откривате, че парцелът към този момент не e ваш. Някой го е взел. За да си го върнете, би трябвало да водите дело. Срещу вас обаче застават известни имена с политически връзки.

Един ден получавате писмо, че вашата земя към този момент не е ваша. По същото време това се случва и със съседа ви. И с неговия комшия. И с неговия…

Денят е при започване на януари 2024 година.

„ Получих на адреса си съобщение от началника на Агенция по кадастъра – Пазарджик, който ме осведоми, че парцел [номер] е записан към този момент на „ Риал Стейтс ” и заради това е заличена собствеността на татко ми “.

Това написа в сигнал до прокуратурата мъж, който живее в София, само че има парцели край Пазарджик. Предстои му да разбере, че това не се случва единствено с него.

„ Потърсих подпомагане от наши родственици и наши познати от селата Априлци и Сбор, които ме осведомиха, че компанията „ Риал Стейтс ” ЕООД е завзела доста парцели с констативни нотариални актове “, написа мъжът, чиято анонимност ще запазим.

По една и съща скица доста хора са останали без земята си. Става дума за констативни актове – т.е. отиват очевидци пред нотариус, споделят, че парцелът Х от дълго време се употребява от индивида Y, а нотариусът издава документ за благосъстоятелност. Законът позволява такава процедура. В случая съмнителното е, че става дума за едни и същи очевидци, които отиват при един и същи нотариус. Само превзетите парцели са на разнообразни хора.

„ За мен е неразбираемо по какъв начин по този начин в 21 век може по този метод някой да си разреши да отнеме нашия парцел “, написа още пострадалият.

Историята на този мъж не е изолиран случай, а парцелът му е измежду стотици други, които са станали част от план за слънчев парк.

Става дума за стотици декари, покрити с фотоволтаични панели. „ Най-големият настоящ слънчев парк в България “, както написа през 2022 година „ Капитал “. И с упоритостта да стане максимален на Балканите.

Но зад този мащаб започнаха да излизат спорни елементи. Решения на съда демонстрират, че десетки парцели са присвоени нелегално от компанията вложител.

„ Организирана незаконна група “

От информация в Имотния указател се вижда, че стотици декари са придобивани в границите на един ден с един констативен акт. По-детайлно вглеждане демонстрира, че това се е случвало при един нотариус, с едни и същи свидетелски показания.

Фирмата притежател на фотоволтаичния парк е „ Реал Стейтс “. Тя споделя, че всичко е законно, а нотарусът – че е спазил закона.

Работата по плана стартира по време на ръководството на кмета на Пазарджик Тодор Попов (подкрепян от ГЕРБ). Той ръководи града в продължение на 16 години и показва непосредственост както до някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, по този начин и до глобения от Съединени американски щати за корупция водач на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Новият кмет на Пазарджик Петър Куленски (ПП-ДБ) сподели, че на територията на общината „ работи проведена незаконна група “, която е присвоила „ хиляди декари земеделска земя “ в землищата на селата Сбор и Априлци за построяването на фотоволтаични централи.

Собственик на компанията вложител “Риал Стейтс ” пък е Гинка Върбакова. Името ѝ стана известно през 2018 година, когато изиска да купи най-голямото енерго в България. Едно от дребното неща, които станаха известни тогава, беше другарството ѝ с тогавашната министърка на енергетиката, а в този момент народен представител от ГЕРБ – Теменужка Петкова. Тогава Върбакова отхвърли да има политически тил.

В идващите редове подреждаме обстоятелствата. Свободна Европа потърси компанията вложител, нотариуса, юристите, кмета на Пазарджик, общински съветници, прокуратурата, прегледа част от правосъдните каузи и документите от Имотния указател. Ето какво открихме.

Три хиляди футболни стадиони

Изграждането на фотоволтаичния парк край селата Сбор и Априлци в община Пазарджик стартира преди повече от 15 години.

През 2008 година Община Пазарджик подписва контракт с компания “Риал Стейтс ” за продажба на общински парцели. Срещу 500 хиляди лева компанията, благосъстоятелност на Гинка Върбакова, придобива близо 2 хиляди декара общинска земя и дава обещание инвестиция от 400 млн. лв.. За да си го визиите – става дума за терен с величина от над 3 хиляди футболни стадиони.

Инвеститорът поема ангажимент да построи слънчев фотоволтаичен парк за 32 месеца. В случай на несъблюдение на изискванията по контракта, се планува наказателна клауза от 1 млн. евро.
През 2018 година неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) разкрива, че компанията на Върбакова не е изпълнила уговорките си по контракта, само че общината не си търси парите. В следствието се твърди, че са изсечени към 5 хиляди дървета дъб и бук. Оценката на изсечената дървесина съгласно АКФ е към 500 хиляди лв., което е тъкмо цената, за която Върбакова купува земята от общината.

Прокуратурата стартира инспекция, само че не е известно тя да е завършила с резултат.

Кмет на Пазарджик по това време е Тодор Попов (подкрепен от ГЕРБ), а страната се ръководи от държавното управление на Бойко Борисов (ГЕРБ). Попов нееднократно е показал околните си връзки с Борисов. Попов споделя, че е другар и със глобения за корупция по световния закон „ Магнитски “ от Съединени американски щати и от Англия народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски. През февруари 2024 година Пеевски към този момент е ръководител на Движение за права и свободи.

А Пазарджик е районът, където Пеевски обичайно е лидер на листата за народни представители на придвижването.

Самата Гинка Върбакова не беше известно лице до 2018 година, когато стана ясно, че желае да купи ЧЕЗ – енергото, което доставя ток на София и съвсем една трета от страната. По това време компанията е най-големият снабдител на ток в България и е благосъстоятелност на чешкото сдружение „ Група ЧЕЗ “.

Тогава договорката прерасна в политически скандал и се провали. Покрай това стана известно, че Върбакова е близка на министъра на енергетиката по това време, а в този момент народен представител от ГЕРБ Теменужка Петкова.

„ Милионер съм, не познавам политици “, сподели тогава Върбакова.

Но да се върнем към фотоволтаичния парк край Пазарджик.

В един и същи ден, при един и същи нотариус

Изграждането на подобен мегапарк за произвеждане на ток не е лесна задача. Първото изискване е обезпечаването на огромен и комфортен масив земя. Полетата край пазарджишките села Сбор и Априлци дават такава опция, само че придобиването на всички тях е проблем.

фотография: Twitter

Първо парцелите имат доста притежатели. Второ – не всички желаят да продават. И трето – част от съсобствениците са мъчно откриваеми.

Справка в Имотния указател демонстрира, че през 2022-2023 компанията на Върбакова стартира стремително да придобива парцели. Стотици страници със записи на покупко-продажби.

Проверката на документите демонстрира, че придобиването на земя от компанията на Върбакова е ставало по няколко метода – посредством постоянни покупко-продажби с хора, които са се съгласили да продават, както и посредством констативни нотариални актове.

Сателитните фотоси от Гугъл ясно демонстрират, че слънчевият парк на Върбакова пораства с бързо движение.
Бурното развиване не е чак толкоз извънредно. Странно е друго – десетки придобивания на земя стават посредством констативни нотариални актове, вписвани в един и същи ден, при един и същи нотариус с едни и същи очевидци.

Защо това прави усещане? Първо, тъй като са доста и едновременно. Второ – поради процедурата на придобиване. Трето – поради съвпаденията. Всичко това към момента не значи, че има нещо нелегално.

Констативните нотариални актове са процедура, при която посредством няколко очевидци се потвърждава благосъстоятелност на парцел. Т.е. трима души споделят, че си спомнят и са виждали, че съответното лице е било обвързвано по някакъв метод с този парцел и на база изказванията им, се издава акт за благосъстоятелност. Нищо повече.

Случва се обаче и още нещо – през 2022 година хората в региона стартират да схващат по разнообразни способи, че към този момент не са притежатели на земите си и те се владеят от компанията на Върбакова. Това към този момент е проблем. Срещу компанията „ Риал Стейтс “ стартират каузи.

„ Хората схващат, че към този момент не са притежатели по два метода “, сподели за Свободна Европа юрист Валерий Пейчев, който работи по част от случаите.

„ Първият е, когато отиват да си подписват новите контракти за наем при земеделските производители, на които са давали земите си под аренда, и вторият – когато желаят да продават земята си “.

В отговор на въпроси на Свободна Европа от компанията „ Риал Стейтс “ пишат, че всички парцели са добити законно. Казват, че са притежатели на към 8500 дка в региона, като за към 50 дка от тях са предявени правосъдни искания.

Селата Сбор и Априлци не са огромни. Оживени са, тъй като са край основния път Панагюрище – Пазарджик. Много от хората обаче към този момент не живеят там, само че не престават да имат благосъстоятелност. Част от тях дават парцелите си чартърен на аграрни производители, други ги обработват сами, трети са ги изоставили, само че ги владеят по документи.

Новият кмет на Пазаржик Петър Куленски самичък заприказва за проблемите с парцелите, върху които се построява слънчевият парк.

„ Изразявам опасенията си, че на територията на Община Пазарджик работи проведена незаконна група, която през годините противоправно е присвоила от жителите хиляди декари земеделска земя в землищата на селата Сбор и Априлци с желанието да бъдат построени фотоволтаични централи “, сподели Куленски в края на 2023 година

Кметът сподели още, че е сезирал прокуратурата.

Историите за това по какъв начин хората откриват, че към този момент не са притежатели на парцелите си, са идентични. Ето две от тях, които прочетохме в правосъдни решения. Решенията са на първа инстанция, само че не са обжалвани от компанията.

32 дка овощна градина и ниви

Д. Д. и И. Д. са притежатели на няколко парцела в землището на с. Сбор. Общо над 32 дка – овощна градина и ниви. Нивите дават чартърен за обработка на разнообразни аграрни производители, а плодовете от овощната градина прибират сами. Информацията за парцелите, които се дават под аренда, е обществена.

През 2022 година, без тяхно познание и позволение, върху парцелите им стартира слагането на фотоволтаици, а дърветата са изкоренени. При инспекция в регистъра двамата откриват, че за парцелите им са издадени констативни актове за благосъстоятелност по давностно притежание на компанията „ Риал Стейтс “. Това се е случило при нотариус Милена Минкова. Хората завеждат дело, показват документите си за благосъстоятелност и договорите си за наем. Съдът признава правото им на благосъстоятелност и анулира издадения констативен нотариален акт.

Малка равнища от 2 дка

Подобен е и казусът на наследниците на равнища от 2 дка. Имотът им е бил предан чартърен на регистриран аграрни производител и е бил деклариран в Държавен фонд „ Земеделие “, че се обработва. Т.е. притежателите са откриваеми, а за парцела е известно, че се обработва. Съвсем инцидентно една от съсобственичките на парцела открива, че равнищата е с нов притежател.

„ Изумлението им било голямо “, написа в решението на съда. Проверка е посочила, че собствеността е заменена също посредством констативен акт по давностно притежание, публикуван от същия нотариус. По това дело компанията на Върбакова даже не оспорва изказванията на хората и съдът им връща парцела.

„ Проблемът е, че 90% от притежателите на земята не знаят, че земите им са „ добити “ от „ Риал Стейт “, сподели за Свободна Европа юрист Борислав Найденов, който води каузи на притежатели на земи против компанията.

По думите му с констативен акт са добити „ общо над 1400 аграрни парцела от началото на започването на измамата през 2020 година с обща повърхност над 8 хиляди дка, които по пазарни цени са над 10 милиона лв. “.

От „ Реал Стейтс “ отхвърлят обвиняванията и споделят, че всички земи са добити законно.

Нотариус, който употребява „ copy “ и „ paste “

Свободна Европа прегледа и свидетелските показания към няколко констативни нотариални акта, с които се признава благосъстоятелност на „ Риал Стейтс “. Нотариусът е този, който взема решение дали да ги одобри за достоверни или не.

В констативните нотариални актове, издадени на компанията „ Риал Стейтс “, вършат усещане съвпаденията. Ето за какво.

Трима души, чиновници на компанията „ Риал Стейтс “, са очевидците, чиито думи са употребявани пред нотариус за придобиването на парцели. Т.е. хора, които са подвластни от този, който желае да бъде приет за притежател на парцелите. Това официално не е неразрешено.

Думите и изреченията, които очевидците употребяват, също са едни и същи. Показанията и на тримата стартират по този начин:

„ Познавам доста добре землището на с. Априлци и на с. Сбор. Повече от 5000 дка владее сдружението („ Риал Стейтс “ – бел. ред.) в с. Априлци и в с. Сбор “.

По средата на текста се споделя, че „ от самото начало единствено „ Риал Стейтс “ стопанисва и владее парцелите “ и приключва с „ Тези парцели са си на молителя („ Риал Стейтс “ – бел. ред.).
В показанията на тримата идентични са освен думите, само че и точките, запетаите и тиретата.

На база на тези свидетелства нотариус Милена Минкова издава нотариален акт за 51 парцела с повърхност от близо 200 дка. С сходни нотариални актове, издадени от същия нотариус, са добити и още парцели.

В отговори на въпроси на Свободна Европа нотариус Милена Минкова написа, че на очевидците са задавани едни и същи въпроси.

„ При идентични въпроси и един и същи в действителност състав, и показанията на очевидците са идентични. При писане на протокола и нотариусите към този момент използваме компютри и функционалностите „ copy “ и „ paste “. Затова показанията на очевидците са идентични по думи и пунктуални знаци “, написа Минкова.

Свободна Европа прегледа 6 нотариални акта, издадени от нотариус Минкова през 2022 година, с които тя е удостоверила правото на благосъстоятелност на „ Риал Стейтс “ върху близо 200 парцела от стотици декари въз основата единствено на свидетелски показания.

Съвпаденията при очевидците вършат усещане и на кмета на Пазарджик Петър Куленски.

„ Направи ми усещане, че лицето което декларира тази процедура, (за издаване на констативен акт – бел. ред) и лицето, което декларира това предпочитание, попадат и в други преписки “, сподели Кулински за Свободна Европа. Причината той да преглежда тези преписки е, че по закон преди да издаде констативен акт, съответният нотариус е задължен да попита в общината дали тази земя не е общинска.

„ Риал Стейтс “ не придобива единствено ниви и градини. Тя става притежател и на общинските пътища до тях. Ето какво сподели един от към този момент някогашните притежатели на парцели в региона, поискал анонимност.

„ Направихме информация в кадастъра и установихме, че огромна част от полските пътища в региона са деактувани от общината като обществена общинска благосъстоятелност, актувани са в частна общинска благосъстоятелност, изнесени са на търг и са продадени на същата компания. В резултат на този акт парцелите ни изгубват достъп до обществени общински пътища и са заобиколени изцяло от частната благосъстоятелност на Гинка Върбакова “.

Проверка на Свободна Европа сподели, че решението на общината за продажба на пътищата е взето в края на 2022 година по предложение на тогавашния кмет Тодор Попов и утвърдени от Общинския съвет.

Попов не беше открит за коментар.

Против са били седем от общо 41 общински съветници. Един от гласувалите срещу е Чавдар Чавдаров, представител на Местна коалиция „ Земеделски национален съюз “.

„ Причината да гласоподавам срещу е, че когато се трансформира предназначението на такива пътища, то би трябвало да е единствено за аграрни потребности, а тяхната обосновка беше, че ще ги продават за фотоволтаици “, сподели Чавдаров за Свободна Европа. Според него в общия масив от парцели, изкупени от „ Риал Стейтс “, има и такива, които са благосъстоятелност на обособени жители, само че са останали без достъп.

В края на януари от прокуратурата споделиха, че Районната прокуратура в Пазарджик следи две досъдебни производства, свързани със аграрни земи в Сбор и Априлци.

По информация на Свободна Европа прокуратурата в Пазарджик повече от две години прави инспекция по случая, само че няма информация за подхванати дейности. Свободна Европа изпрати въпроси до Районна прокуратура – Пазарджик, само че не получи отговори.

Автор: Генка Шикерова, Свободна Европа

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категории България и Крими & Темида.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР